MWI

Your partner for safety training - Our training Your safety!

Sedan 2006 har MWI erbjudit yrkescertifierande utbildningar, primärt mot företag verksamma inom industri - och byggsektorn. Alla utbildningar levereras på svenska och engelska.

Vi levererar färdiga certifieringskoncept men även skräddarsydda paketlösningar där teori varvas med praktiska övningar. 

Våra utbildningar och tjänster uppfyller kraven i Arbetsmiljöverket (AFS), Lagen om skydd mot olyckor (LSO) och svenska försäkringsvillkor. Vi arbetar enligt våra ledord som är säkerhet, kvalitet och långsiktighet. 

"Utbildad personal är den avgörande faktorn för en trygg och säker arbetsmiljö, med kunskap och ökad riskmedvetenhet kan vi förebygga olyckor och bränder på arbetsplatser"


HETA ARBETEN 

Heta Arbeten är ett skadepreventionskoncept och är en benämning för arbetsmetoder som alstrar värme eller gnistbildning. När du gör heta arbeten på tillfällig arbetsplats som anses vara brandfarliga måste du vara certifierad och ha tillstånd. Målgrupp: Alla som är ansvariga och involverade i Heta Arbeten som tillståndsgivare, utförare eller brandvakt. Vid godkänd utbildning får deltagarna ett certifikat godkänt i 5 år, vilket ger behörighet att jobba i Danmark, Norge, Sverige och Finland.


FALLSKYDD (Grund / Räddning / Slutna utrymmen / Emergency Response Team)

Utbildningarna motsvarar Arbetsmiljöverkets krav (AFS 2001:3, AFS 2014:43) för arbete med personlig fallskyddsutrustning. Målgrupp: för alla som arbetar på hög höjd och slutna utrymmen likväl som för arbetsledare och ledning med arbetsmiljöansvar. Innehåll: Deltagarna får kunskap i lagstiftning och regler, fallskyddets ABC, materialkännedom, riskanalys, olika typer av fallskyddssystem, belastningsergonomi och räddningsplan. 


MOBILA ARBETSPLATTFORMAR

Utbildningen motsvarar Arbetsmiljöverkets krav och Svensk Standard (ISO 18878:2013) ett grundkrav för liftutbildning. Utbildning sker enligt liftläroplanen (LLP) som är utvecklad på initiativ av branchföreningen tillsammans med arbetsmiljöverket, utbildningsföretag, leverantörer och besiktningsorgan. Målgrupp: Alla som använder mobila arbetsplattformar i sitt arbete skall ha en dokumenterad utbildning med tillhörande certifiering. Efter godkänd utbildning erhålls ett certifikat giltigt i 5 år.



TELESKOPTRUCK (C7)

Målet med utbildningen är deltagarna skall lära sig manövrera och hantera Teleskoptrucken på ett säkert vis på byggarbetsplatser. Målgrupp: Alla som skall framföra en teleskoplastare på arbetsplatser. Utbildningen går igenom körtekniker, säkra lyft, daglig inspektion för att minimera lyftrisker och olyckor. Följer TLP 10 programmet och AFS 2006:5, Arbetsmiljöverkets föreskrifter.  Innehåll: riskanalys, säkerhetsregler  trafikregler, konstruktion, olika typer av maskiner, arbetsmetoder, stabilitet, last, handhavande av material/ gods, ergonomi, daglig inspektion, inspektion/hantering av brandfarligt material och gods. 




TRUCK (A,B)

Utbildning i olika trucktyper (A,B) - Utbildning sker specifikt mot den truck som skall användas på arbetsplatsen. Utbildningen går igenom allt från grundläggande körteknik till avancerad manövrerings- och truckteknik för olika de olika trucktyperna. Målgrupp: För alla arbetare som använder truckar på arbetsplatser / byggarbetsplatser. Följer de grundläggande riktlinjerna för kunskaper och färdigheter hos truckförare enligt TLP 10 -programmet. Syftet är att primärt minska olyckor vid framförandet av truckar och även för att främja effektivitet och produktivitet.



SÄKRA LYFT 

Ett krav sedan 2007 enligt Arbetsmiljöverket. Utbildningen i säkra lyft riktar sig till dig som arbetar med lyft och fokuserar på att lära ut säkerhetsföreskrifter och de bästa metoderna för att utföra säkra lyft. Målgrupp: Alla som arbetar med, planerar eller leder arbeten där lyft sker med lyftanordningar och lyftredskap ska ha utbildning i säkra lyft. Ex. Lastkopplare, Signalman, Operatör av lyftredskap, Chefer och arbetsledare som planerar och samordnar arbete med lyft samt beställare som behöver kunskap om regler och förutsättningar för att arbeta med lyft. Risker som är förknippade med lyftanordningar kräver dokumenterad utbildning och körkort enligt AFS 2006:6, 29 §.




HJÄRT - OCH LUNGRÄDDNING / FÖRSTA HJÄLPEN

Utbildning motsvarar Arbetsmiljöverkets kompetenskrav (AFS 1999:7) gällande utbildad personal i "Första hjälpen och krisstöd" samt följer HLR rådets riktlinjer och rekommendationer. Målgrupp: Utbildning är av allmän karaktär, kan skräddarsys efter arbetsplatsens behov och riktar sig mot alla. InnehållSMABCDE, handlingsplan medvetslös person, åtgärder vid andningstillestånd, hjärt och lungräddning med Defibrillator (AED), nacke-ryggskada, skallskada, elskador.



BYGGARBETSMILJÖSAMORDNARE / BAS-U, BAS-P

Utbildningen motsvarar Arbetsmiljöverkets riktlinjer gällande kompetenskrav och utbildningsinnehåll för byggarbetsmiljösamordnare.  Målgrupp: Byggherren är ansvarig för att planera och organisera för en säker och trygg arbetsmiljö. Personer utbildade till Bas-U och BAS-P är de personer som samordnar och ansvarar för byggarbetsmiljön (AFS 1999:3) genom hela byggprocessen från byggstart till färdigt projekt. Innehåll: Arbetsmiljölagen, arbetsmiljöplan, arbetsplatsens utförande och design, roller och ansvar, systematisk arbetsmiljöarbete, riskbedömningar, ergonomi, belastning på kroppen, akuta åtgärder och genomgång checklistor.



FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA 

En grundläggande utbildning enligt Lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE 2010:1011). Om en verksamhet förvarar eller använder brandfarliga och explosiva varor i den mängd att tillstånd krävs, så måste verksamheten ha en eller flera ansvariga föreståndare för dessa produkter (LBE §8,§9). Målgrupp: Personer utsedda till föreståndare inom verksamheten med ansvar att hantering av brandfarliga och explosiva produkter sker på ett säkert sätt och enligt gällande lagkrav. Innehåll: Lagar och regler, systematiskt brandskyddsarbete, egenskaper brandfarlig vara, föreståndarens roll och ansvar, riskbedömning, ATEX, klassningsplan, tillsyn och akuta åtgärder.


BELASTNINGSERGONOMI PÅ ARBETSPLATSEN

Utbilningen motsvarar Arbetsmiljöverket riktlinjer (AFS 2012:2) för Belastningsergonomi, som arbetsgivare måste du skydda dina anställda från kroppsliga belastningsskador som beror på ex. dåliga arbetsställningar, monotont/statiskt arbete och tunga lyft. Belastningsergonomi eller s.k manuell hantering handlar om att lära sig att med god teknik minimera belastning på kroppen vid utförande av arbeten, speciellt arbeten som innefattar att ex. lyfta, skjuta, dra, bära, liggande positioner eller att förflytta laster i det dagliga arbetet. Arbetsgivaren skall organisera arbetsplatsen på ett sånt sätt att risker för kroppsskada speciellt i ryggkotpelaren undviks. Målgrupp: Utbildningen är av allmän karaktär och riktar sig till alla. Innehåll: Lagstiftning, anatomi, manuell hantering, ergonomi, belastningsskador, skadeprevention, riskbedömning och lyfttekniker. 


SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE 

Enligt 2 kap 2§ Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) och SRVFS (2004:3) allmänna råd och kommentarer om "systematiskt brandskyddsarbete" (SBA). Alla verksamheter ska bedriva ett aktivt SBA som förväntas vara dokumenterat. Målgrupp: Personer utsedda till brandskyddsansvariga för verksamheten och som förväntas ansvara för företagets SBA. Efter avslutad utbildning skall du fått insikt vad som krävs för att agera som brandskyddsansvarig. Du ska kunna ta egna initiativ till att bidra till den brandskyddsförebyggande verksamheten gällande planering, dokumentation och uppföljning.



BRANDSKYDDSKONTROLLANT  

Lagen om skydd mot olyckor (2003:778), vilken trädde i kraft 2004, innebär att systematiskt brandskyddsarbete (SBA) med egenkontroll och dokumentation skall finnas tillgängligt. Målgrupp: Utbildningen vänder sig till dig som praktiskt kontrollerar tekniskt brandskydd och risker på din arbetsplats. Innehåll: Byggnadstekniskt brandskydd, systematisk brandskyddsarbete (SBA), teoretisk och praktisk kontrollrond, teoretisk brandskyddskunskap.


UTRYMNINGSÖVNINGAR

Vi kan vara behjälplig vid planering, genomförande och utvärdering av utrymningsövningar. Vi kan genomföra olika scenarion som de anställda får agera mot som ex. rökfyllda utrymmen, agera och omhänderta personskador. Enligt önskemål och behov för de anställda att träna emot. En utrymningsövning är bästa sättet att testa interna rutiner och instruktioner vid brandlarm samt för att kontrollera anställdas agerande. 


UTRYMNINGSPLANER

Enligt Arbetsmiljöverket skall det finns en utrymningsplan och rutiner för att personer skall kunna larma, utrymma ex. vid brand. Utrymningsplaner utformas enligt Arbetsmiljöverkets standardkrav, SS2875.

Vi skapar utrymningsplaner utifrån befintliga ritningar och genom projektering på plats så dessa utformas enligt byggnadens och verksamhetens layout.